Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Γκρίζα και μοναδική

     Ξέρω, γραικύλους και ραγιάδες μας κατάκτησαν! Λιγούρια αποχαυνωμένα. Και όσο ο Νεοέλληνας ξεβρακώνεται από τον ουσιαστικό πατριωτισμό κι αξιοπρέπεια, τόσο ψάχνει ρούχα και καταφύγια στον εθνικισμό, στη θρησκοληψία, στον ρατσισμό. Αλλιώς, αλλιώς θα ήτανε τα πράγματα... Και το Βέρμιο, το ύψιστο αγαθό που μας χάρισε η φύση εκατομμυρίων ετών (ή ο θεός σας, κάποιων χιλιετηρίδων), αλλιώς θα τρέχαμε, θα ορμούσαμε, να το υπερασπιστούμε. Με κάθε τρόπο και μέσο.

  Πόσοι ήμασταν στην τελευταία ημερίδα; Μετρημένοι 130 νοματαίοι. Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι; Αν δεις ότι σε κανέναν δεν δόθηκε ιδιαίτερη πρόσκληση, ούτε σε βουλευτάδες, δεσπότη, δήμαρχο και λοιπούς ταλαντούχους. Αν δεις ότι περνάμε περίοδο κρίσης και κάμψης του κινήματος και ο κόσμος απογοητευμένος είναι αραγμένος και δεν θέλει να εμπλακεί και να πάρει ευθύνες πίστης και μάχης. Αν, αν, τότε πολύ καλά πήγαμε! Αν το δεις απ' την άλλη μεριά και πεις πού ήταν οι αρχές, οι αγρότες, οι επιστήμονες, οι εργάτες, οι λουλουδοχαρτολόγοι και ποιητάδες, οι οδοιπόροι και φυσιολάτρες, οι αθλητές, οι επιτροπές των εξωκκλησιών και ασχολούμενοι με τον τουρισμό, έμποροι και μικροβιοτέχνες, εκπαιδευτικοί, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και λοιποί, τότε μπορείς να πεις ότι ελάχιστοι είμαστε, αφού χιλιάδες θα 'πρεπε να πήξουμε τον χώρο και από έξω να στεκόμαστε ορθοί!!

 Γιατί ήταν τόσο συγκλονιστικά, τόσο τρομακτικά, αλλά και αισιόδοξα αυτά που ειπώθηκαν απ' τους ομιλητές - να μην τα επαναλάβουμε. Είπαν γνωστά σε εμάς (που δεν χάσαμε που τα ξανακούσαμε) πράγματα, αλλά και άγνωστα, καινούρια. Π.χ. ότι στη Νέα Υόρκη των 20 εκατομμυρίων μελετούν (!) να βάλουν στη θάλασσα (!) ανεμογεννήτριες των 90 MV, ενώ στο μικρό και υπέροχο Βέρμιό μας των 1.100!! Ολοκληρωτικός κρανίου τόπος!!! Επειδή ξέρω ότι ψόφιοι είμαστε να περηφανευόμαστε (με άλλων δόξες), αυτό το αίσθημα θα χρησιμοποιήσω μπας και σας ευαισθητοποιήσω, ξεσηκώσω.

 Στην εκδήλωση γνωρίσαμε τη Σύλβια. Ήρθε από την Ελβετία, πήγε στον Μοριά, φρίκαρε με την έλλειψη  νερού, αφού το λίγο που υπήρχε εξαντλήθηκε από τις γεωτρήσεις και στον υδροφόρο ορίζοντα μπήκε θαλασσινό νερό, ανέβηκε στον βορρά, ερωτεύθηκε το βουνό και νερό μας και έγινε συμπατριώτισσά μας. Πιο πολύ από «πατριώτες» επιδειξίες των σημαιών και κούφιων λογυδρίων. Αλλά και ο τεράστιος πλούτος της φύσης και των φυτών του Βερμίου την εντυπωσίασε και τον χρησιμοποίησε. Σαν περιβαλλοντολόγος, μας επανέλαβε αυτό που μας είπαν οι ομιλητές: η Ελλάδα έχει αρχέγονα βουνά, μοναδικά στην Ευρώπη!! Ο πλούτος που έχουν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (και είναι ευτυχές ότι άρχισε ήδη να χρησιμοποιείται από συνδημότες) δίνοντας εργασία και έσοδα. Όπως και -μάλλον κύρια!- το νερό: που, όπως είπε ο καθηγητής κ. Ζάγκας, με την υψηλότατη ποιότητά του, επειδή είναι από οξιές, θα μπορούσε να είναι εξαγώγιμο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο γνωστός και αγαπητός μας ντοκουμενταρίστας Αυγερόπουλος προβάλλει τώρα «Τον πόλεμο του νερού». Όχι κάπου στη Σαχάρα, αλλά στην Ευρώπη!! Γι' αυτό και στην κουστωδία των Γάλλων που ήρθαν στον Τσίπρα, περιλαμβανόταν «παγκόσμιοι νερέμποροι»! Και άιντε μετά να δούμε πόσο θα το πληρώνουμε να πιούμε και να ποτίσουμε...

 Εντύπωση μας έκανε και η αναφορά στη γκρίζα πέρδικα. Που έχει εξαφανιστεί παγκόσμια και επιβιώνει μόνο στο Βέρμιο!! Ξέρω, στον εκφυλισμό καιρών και ανθρώπων, θα πείτε «σιγά εσείς και τα πουλιά σας...». Αλλά ναι, εμείς θα επιμείνουμε να σωθεί και το πουλί, το νερό, το βουνό και εμείς, καθώς μέρες της συνολικής ζωής είμαστε!

Λάζαρος  Παπαχρυσοστομίδης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου