Μια ιδιότυπη Ελληνοισπανική «μάχη» βρίσκεται προ των πυλών στη Νάουσα, και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του όρους Βέρμιο, με «έπαθλο» την εκμετάλλευση των ιδανικών συνθηκών για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
Στο παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός Acciona, αλλά και οι εγχώριες «μεγάλες δυνάμεις» στις ΑΠΕ, ο όμιλος Μπόμπολα και η Τέρνα Ενεργειακή του Γ. Περιστέρη, ενώ το «παρών» δίνει και η ελληνική εταιρία Renex.
Οι Ισπανοί, που συνεργάζονται και με την Έντεκα, έχουν πάρει σαφές προβάδισμα, καθώς μόλις στις αρχές του μήνα έλαβαν το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΚΑ, με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τον υπουργό Γ. Μανιάτη, για τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αιολική επένδυση στην Ελλάδα.
Το σχέδιό τους, συνολικού ύψους 558 εκ. ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη επτά μεγάλων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 465 MW, στην περιοχή Σελίου του Νομού Ημαθίας σε έκταση 120.000 στρεμμάτων. Τα αιολικά με την λειτουργία τους θα εισφέρουν ετησίως περί τις 1.075 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχούν στο 2% περίπου της ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.
ΑΠΟ ΤΟ 2008
Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η εγκατάσταση 107 ανεμογεννητριών, ισχύος 214 MW, οι οποίες θα είναι σε θέση να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες μέχρι και 30.000 κατοικιών. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο το παλεύουν οι Ισπανοί, μέσω της θυγατρικής τους στην Ελλάδα Acciona Ενεργειακή –με διευθύνοντα σύμβουλο τον Β. Πιτούλη- πάνω από μια τετραετία, αφού το αρχικό ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από την εποχή της επίσκεψης στην Ελλάδα του –τότε- Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο, τον Ιούλιο του 2008, τον οποίο συνόδευαν στελέχη μεγάλων εταιριών της χώρας του, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής επενδύσεων της Acciona Energy στην Ευρώπη, Fernando Ferrera. Ακολούθησε ο γνωστός γραφειοκρατικός Γολγοθάς μέχρι να εξασφαλιστούν οι άδειες από τη ΡΑΕ και οι θετικές γνωματεύσεις από τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες (δασαρχεία, αρχαιολογία, κ.ά.).
Ο δρόμος, όμως, για την οριστική υλοποίηση άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο, με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του φορέα του έργου («Αιολική Βερμίου Ε.Ε.», θυγατρική της «Acciona Ενεργειακή A.E.») και του τοπικού αναγκαστικού συνεταιρισμού Σελίου για τη μακροχρόνια μίσθωση 86.000 στρ. στο Βέρμιο.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ
Στην ίδια ευρύτερη περιοχή επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους τόσο ο όμιλος Μπόμπολα, όσο και ο Γ. Περιστέρης, που σχεδιάζουν αιολικές επενδύσεις εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Νάουσας (στα σύνορα με Έδεσσα και Πτολεμαίδα). Συγκεκριμένα, έχουν σε πρώτη φάση στα σκαριά, η μεν Ελλάκτωρ (με φορέα υλοποίησης την «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος») πάρκα 40 MW, η δε Τέρνα Ενεργειακή project 20 MW, με τις πληροφορίες να λένε ότι, αναλόγως των συνθηκών, εξετάζουν την προώθηση και άλλων επενδύσεων. Στον ορεινό όγκο του Βερμίου, όμως, σχεδιάζει αιολικό πάρκο 170 MW και η εταιρία Renex.
Το «μυστικό» της υπόθεσης είναι ότι τα αιολικά στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, θεωρούνται απόλυτα βιώσιμα για δύο λόγους. Κατ' αρχήν, οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές, με τις μετρήσεις για την ισχύ του ανέμου να κινούνται πάνω από τα σχετικά όρια. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Κοζάνη όπου θα διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας, που σημαίνει μικρότερες απώλειες κλπ.
Η Acciona Ενεργειακή έχει ήδη σε λειτουργία, μέσω της θυγατρικής της Αιολική Παναχαϊκού, πάρκο στην Αχαΐα εγκατεστημένης ισχύος 48,5 MW και σε εξέλιξη διάφορα projects σε συνεργασία με την Έντεκα και με τις Endesa και Vector, ενώ έχει καταθέσει αιτήσεις για συνολικά πάνω από1.660 MW.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου